Четвер, 28.03.2024, 16:20
Приветствую Вас Гість | RSS



Комунальний заклад культури
"Централізована бібліотечна система"
Старокостянтинівської міської ради

Меню сайта
Наші партнери


10:39
Подільська писанка
Незабаром Великдень - одне з найбільших і найшанованіших християнських свят. Воно присвячене Воскресінню Христа. Усі люди готуються до свята заздалегідь - випікають паски, роблять писанки та крашанки.

Для нас, українців, писанка містить глибокий зміст і вважається символом життя, сонця, безсмертя, любові і краси, весняного відродження, добра і щастя. Її дарують на знак перемир'я, побажання здоров'я, краси і сили, застосовують, як оберіг від лиха та стихій, для лікування різних недуг. Писанку також дарують дівчині, як свідчення кохання, і закопують в землю на добрий урожай. Її вручають на Великдень, як знак пошани, приязні та радості.
 
 

Із давніх-давен яйце, як і дерево, вважалося символом весняного пробудження природи, зародження життя, продовження роду. Фарбовані яйця - неодмінна ознака Великоднього воскресіння.
 
Орнаментів і технік написання писанки є безліч. Нам відомі крашанки, крапанки, мальованки, дряпанки, а от діти клубу «Родослав», що діє при районній бібліотеці для дітей, вчилися на майстер-класі «Подільська писанка» писати справжні писанки, дотримуючись старовинної техніки. У приміщенні палали свічки, серед книжкових полиць витав аромат топленого воску, а вправні дитячі ручки виводили писачками по яєчній шкаралупі візерунки та символи.

Учасники майстер-класу із захопленням долучилися до таїнства створення Великодньої писанки, виготовивши свій власний маленький шедевр. Під час заняття хлопчики і дівчатка не лише власноруч розмалювали писанки, дотримуючись вікових традицій їх створення, а й дізнались багато цікавих фактів з історії виникнення писанкарства.

 
Учні з ентузіазмом фантазували та експериментували, від чого отримали велике задоволення.

 
Писанки вийшли дуже гарні, і діти з нетерпінням чекають нагоди, щоб подарувати їх рідним.
Просмотров: 701 | Добавил: librari | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск
Календарь
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архив записей
Статистика

Онлайн вього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0