П'ятниця, 26.04.2024, 20:40
Приветствую Вас Гість | RSS



Комунальний заклад культури
"Централізована бібліотечна система"
Старокостянтинівської міської ради

Меню сайта
Наші партнери


12:17
Україна. Історія Великої Держави. Частина ІІ

Продовжуємо презентувати вам літературу, підібрану з нагоди національного свята України. Пропонуємо вам ознайомитися з II-ю частиною добірки книг про нашу країну, які варто прочитати. Презентовані видання містять відомості з історії, політики, культури та традицій.

Семенюк С. Правдива історія України-Русі: наук.- попул./ Святослав Семенюк. – Львів: Література та мистецтво, 2021. – 312 с.: іл.

З книги «Правдива історія України-Русі» діти дізнаються про усі найважливіші сторінки історії нашого народу, а не тільки про минуле Київської Русі, яке було спотворене за часів панування Катерини ІІ і особливо в умовах путінської росії. Адже арабські вчені і мандрівники в Х ст. твердили, що існує не тільки Київська Русь, а три Русі (Київська, Поморська (Славія) і Дунайська (Артанія – Хорутанія)). Іншими словами, ми знаємо лише третину справжньої історії нашого народу, а 2/3 в силу певних історичних обставин, про які буде йти мова нижче, були надійно приховані від русинів-українців російськими і німецькими істориками.

 

Марусик Т. 30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну/ Тарас Марусик.- Київ: Кліо, 2021.- 464 с.

Мовне питання в бездержавній Україні було завжди питанням політики. Не став винятком і дуже важливий для творення нової України період останнього 30-річчя, починаючи від боротьби  за державний статус української мови напередодні розвалу СРСР і закінчуючи нашими днями. Боротьба за українську мову – це боротьба  за повну незалежність України, що означає боротьбу проти російської імперії в її історичних різновидах.

Для широкого читацького загалу.

 

 

Удовік С. Україна. Історія великої держави/ Сергій Удовік.- Київ: Основа-Принт-плюс, 2021.- 146 с.: іл.

У книзі читачам вперше пропонується ілюстрована історія Русі-України з прадавніх часів і до наших днів в контексті геополітичних подій. Історія Русі-України розглядається з позиції становлення міського демократичного суспільства і боротьби міської християнської цивілізації з архаїчним сільським традиційним світом. Велика увага приділяється мультикультурним і мультиетнічним основам становлення Русі-України.

Книга проілюстрована 565 фотографіями і 8 картами.

 

 Щирба О. Україна. 30 років Незалежності/ Оксана Щирба, Олександр Ільїних.- Київ.- Саміт-книга, 2021.- Т.1.- 200 с.: іл.

«Україна. 30 років Незалежності» – унікальна книга у 3-х томах про події, що відбулися в Україні з 1991 по 2021 рік. Видання присвячене тридцятиріччю Незалежності України. Кожна глава – розповідь про один рік життя країни. У книзі йдеться про політичні, економічні, соціальні, військові, культурні, освітні та інші умови, в яких перебувала країна в той чи інший рік.

    

 

 

 

Щирба О. Україна. 30 років Незалежності/ Оксана Щирба, Олександр Ільїних.- Київ.- Саміт-книга, 2021.- Т.2.- 200 с.: іл.

«Україна. 30 років Незалежності» – унікальна книга у 3 томах про події, що відбулися в Україні з 1991 по 2021 рік. Видання присвячене тридцятиріччю Незалежності України. Кожна глава – розповідь про один рік життя країни. У книзі йдеться про політичні, економічні, соціальні, військові, культурні, освітні та інші умови, в яких перебувала країна в той чи інший рік.

 

 

 


Щирба О. Україна. 30 років Незалежності/ Оксана Щирба, Олександр Ільїних.- Київ.- Саміт-книга, 2021.- Т.3.- 200 с.: іл.

«Україна. 30 років Незалежності» – унікальна книга у 3 томах про події, що відбулися в Україні з 1991 по 2021 рік. Видання присвячене тридцятиріччю Незалежності України. Кожна глава – розповідь про один рік життя країни. У книзі йдеться про політичні, економічні, соціальні, військові, культурні, освітні та інші умови, в яких перебувала країна в той чи інший рік.

 

 

 

Орел Л. Україна на схилах Дніпра: Національний музей народної архітектури та побуту України/ Лідія Орел; за ред. А. Сєрикова.- Київ: Видавничий дім журналу «Пам’ятки України», 2021.- 608 с.
   Книга Заслуженого працівника культури України Лідії ОРЕЛ «Україна на схилах Дніпра» містить відомості з історії створення Національного музею народної архітектури та побуту України. Подано короткі характеристики українських історичних, етнічних та етнографічних земель.
   Авторка, одна з чільних фундаторів Національного музею народної архітектури та побуту України, знайомить читачів із типовими традиційними пам’ятками різних історичних земель у їхньому природньому середовищі. Подано відомості про народні обряди та свята.
   Видання містить також добірку обрядових пісень з нотами, які звучать на музейних святах з 1976 р., інші додатки. Окремий розділ складають твори фотохудожника Максима Рітуса, більд-редактора журналу «Пам’ятки України. Історія та культура».


Буйновська Є. Chocim: історія тривалої битви: артбук до 400-річчя Хотинської битви/ Є. Буйновська, Д. Позняков, І. Криворук; мал. А. Андреєвої. – Чернівці: Букрек, 2021. – 95 с.: іл.

Хотинська битва, яка відбулася 400 років тому, стала непересічною в українській історії. Незаперечне її значення як для буковинського краю, так і для всієї Європи. В артбуці вміщено інформацію про битву в контексті європейської історії: історичні свідчення, архівні документи, репродукції відомих українців та світових художників, фотоматеріали. Хотинську битву висвітлено не як локальну подію. Вона зачепила найбільші країни того часу.

 

Чумарна М. Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців/ Марія Чумарна.- Тернопіль: Навчалальна книга-Богдан, 2021.- 304 с.

Книжка вводить читача у світоглядний всесвіт давньої України, знайомить із звичаєвою та матеріальною культурою нашого народу, що зароджувалась і відроджувалась з покоління в покоління під дахом «солом’яного храму», яким була українська хата. Автор розглядає скарби народної культури не як архаїчний спадок, а як генетичне джерело духовної пам’яті і сили для наступних поколінь. Україна — не зовні, вона — в кожному з нас.

 

Просмотров: 101 | Добавил: librari1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск
Календарь
«  Серпень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей
Статистика

Онлайн вього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0